List Otwarty do Członków LKB i przedstawicieli mediów ws. „podatku śmieciowego”

Szanowni Państwo,

Zarząd Legnickiego Klubu Biznesu w dalszym ciągu obserwuje działania Prezydenta i Rady Miasta dotyczące podatku śmieciowego. Batalia, która się teraz odbywa dotyczy wszystkich mieszkańców Legnicy.

Zarząd Legnickiego Klubu Biznesu nie pozwoli na działanie szkodliwe dla mieszkańców i przedsiębiorców Legnicy! Dlatego protestujemy i głośno wołamy do mediów regionalnych, zewrzyjmy szyki i nie pozwalajmy sobą manipulować! Wg dostępnych informacji, walka „idzie” o 3 miliony złotych, które powinny zostać w rękach mieszkańców i przedsiębiorców.
Niestety, nie wszystkie media podejmują dyskusję nt podatku śmieciowego. Jesteśmy to w stanie zrozumieć, bo nie wszyscy sobie zdają sprawę o jaką stawkę toczy się gra. Dlatego apelujemy do mediów regionalnych, włączcie się w dyskusje, edukujcie mieszkańców, pokazujcie co jest dla nich ważne. Pokazujcie gdzie są marnotrawione ich pieniądze, a
gdzie są wręcz oszukiwani.

Legnicki Klub Biznesu zawsze służy pomocą i dysponuje zapleczem prawno – organizacyjnym do przedstawienia problemów w zakresie podatku „śmieciowego”.

Zarząd LKB pragnie jednocześnie podziękować następującym mediom za nagłośnienie spraw podatkowych:

• portal lca.pl i redaktorowi Panu Pawle Janturze
  • portalowi e-piastowska Panu Markowi Szpyrze
  • Redakcji Telewizji DAMI

Media mają prawo do nagłośnienia zjawisk patologicznych i szkodliwych dla społeczeństwa miasta. To bardzo dobrze, że portal lca.pl przedstawił opinii publicznej listę radnych, którzy głosowali przeciwko obniżce podatku, a jesteśmy przekonani, że niektórzy z nich głosowali niezgodnie ze swoim sumieniem – mając na uwadze tylko interesy partyjne
wąskiej grupy działaczy.

Dlatego apelujemy do mediów: edukujcie mieszkańców!!! Nagłaśniajcie sprawy podatków, piętnujcie tych co działają na szkodę miasta, mieszkańców i przedsiębiorców.

Grzegorz Wszelaczyński
Prezes LKB